Eigen foto op een lantaarn

Een jaar geleden kocht ik bij de Ikea een mooie lantaarn waar een kaars in kan staan. Maar toen ik thuis kwam vond ik hem toch wel erg saai. Op internet zocht ik naar leuke ideeën om die saaie lantaarn een beetje op te vrolijken. En daar kwam ik erachter dat dat heel simpel kon met een paar eigen foto’s of een leuke tekst. En veel meer had je niet nodig.
Ik ben toen meteen aan de slag gegaan en was erg blij met het resultaat.
Nu heb ik van zolder nog twee kleine windlichten gehaald en daar heb ik hetzelfde mee gedaan. Ik heb meteen de stappen gefotografeerd zodat ik die aan jullie kan laten zien 🙂

Eigen Foto Tekst Lantaarn SmartPics.nl blog
Wat heb je nodig?

– Lantaarn of Windlicht waar je (makkelijk) het glas uit kan halen.
– Standaard printer met gewoon papier
– Schaar, mesje en/of snijapparaat
– Computer met een simpel bewerkingsprogramma
– Leuke foto’s, plaatjes of mooie teksten
– Sla olie met een kwastje

Haal de glaasjes voorzichtig uit de lantaarn en maak ze mooi schoon zodat ze stof vrij zijn. Daarna kun je ze te drogen leggen.

Wat zijn de stappen?
1.Verzamel op de computer een aantal leuke foto’s, de hoeveelheid hangt af van het aantal glaasjes. Maar dit mag natuurlijk ook een mooie tekst zijn of een ander leuk plaatje.
Meet vervolgens het glas uit de lantaarn op en snij de foto’s op de computer op dat formaat uit. Dit kan het beste met een foto bewerkingsprogramma zoals photoshop, maar ook met Picasa of Gimp. Zo weet je zeker dat als je de foto’s gaat printen dat de foto precies op het glas past.
Ik heb de foto’s daarna omgezet naar zwart-wit omdat ik dat veel mooier bij de lantaarn vind passen, maar dit is natuurlijk persoonlijk.

2.Je kunt nu de foto’s gaan printen. Dit kan op normaal A4 papier met normale inkt.
Daarna kun je de foto of de tekst uitsnijden met een snijapparaat of natuurlijk gewoon knippen met een schaar. Wat misschien het makkelijkste is, om eerst het glas op de foto te leggen en een lijntje eromheen te trekken. Zo weet je zeker dat je het goede formaat knipt en recht knipt of snijd 🙂

Eigen Foto Tekst Lantaarn SmartPics.nl blog Eigen Foto Tekst Lantaarn SmartPics.nl blog


3.
Alle foto’s hebben als het goed is nu het goede formaat. Je kan nu alle foto’s met de geprinte kant naar beneden leggen. Dus de achterkant van de foto ligt nu naar boven.
Je smeert de achterkant, met hulp van een kwastje, volledig in met sla-olie. Net zo veel zodat je geen vlekken meer ziet, dus het papiertje moet volledig nat zijn (op de onderstaande foto zijn ze nog niet ingesmeerd 😉 ).

Eigen Foto Tekst Lantaarn SmartPics.nl blog

4.Nu kan je de foto omdraaien en op het glas leggen (niks laten drogen). Dus met de foto naar boven en de achterkant die je ingesmeerd hebt naar beneden, op het glas. Daarna strijk je hem glad met bijv. een pasje. Zodat er geen vervelende luchtbelletjes onder zitten.

Eigen Foto Tekst Lantaarn SmartPics.nl blog

5.Als dit allemaal klaar is plaats je de glaasjes met foto’s weer terug in het windlicht of de lantaarn. Wel met de geprinte foto aan de buitenkant!

Kaarsje aan of lampje aan en klaar 🙂

(let op! ik gebruik in mijn lantaarns altijd nep kaarsen, dus op batterijen. Gebruik je dat niet, laat dan de kaars niet branden als je weg gaat. Pas op met vuur!)

Veelgestelde vragen:
– kan het alleen met slaolie?
Geen idee, ik heb het geleerd met slaolie en nooit iets anders geprobeerd.
– moet ik niks lijmen?
Nee, je hebt geen lijm nodig. Als je de bovenstaande stappen volgt kan het eigenlijk niet misgaan.
– laat het papier niet los?
Bij, mij staat het al jaren en heeft het nog nooit losgelaten.

Ik heb dit blog geschreven om andere te inspireren om wat leuks met foto’s te doen. Ik heb het zelf van internet gehaald, het is dus niet mijn eigen idee. Gelieve niet bellen voor vragen, meer dan dat ik hierboven heb uitgelegd weet ik ook niet. 

Veel plezier ermee!

Eigen Foto Tekst Lantaarn SmartPics.nl blog

3 Reacties

 1. Karen Havenaar
  24 maart, 2016

  Wat een leuk idee.
  Heb je site gevonden via Saal Digitaal Nederland, heb me namelijk ook aangemeld om een fotoboek te maken en zag jouw review. Mooie foto’s maak je.

 2. Kelly Van Der Dussen
  18 februari, 2016

  Leuk om te horen Stephanie, graag gedaan. Veel plezier met geven :)!

 3. stephanie
  17 februari, 2016

  Vandaag gemaakt voor mijn man als verjaardagscadeau met foto’s van de kindjes.
  Zo leuk geworden! Ben benieuwd wat hij er van vindt.
  Bedankt voor de uitleg ?